Menú 

Inici

Noticies

Reportatges

Música

Espectacles

Art

Cinema

Humor

Història

Anuncis

Infantil

Sèries

Ara mateix

Sobre Cookies

Inici BS*

Altes (Cookies!)


 LaTele.Cat 

 Cercador 
 A l'atzar 
Avui, 17 de maig de 2010, comença la IX Setmana de Lluita Social, amb la primera acció duta a terme per l'Eix de Sobirania Alimentari.
<br/>
<br/>Aquest any Trenquem el Silenci avança la Setmana de Lluita Social, fent-la coincidir amb la Cimera de Caps d'Estat d'Amèrica Llatina-Carib-Unió Europea que se celebrarà demà a Madrid. Amb aquesta acció, l'Eix de Sobirania Alimentària pretén denunciar les polítiques neoliberals de la Unió Europea i els seus efectes en les poblacions europees i llatinoamericanes, i en concret, els impactes de les polítiques agràries en el món rural i sobre els nostres models alimentaris.
<br/>
<br/>L'acció ha començat passada la una del migdia a la seu de Monsanto de Madrid, situada a l'Avinguda de Burgos n º 17.
<br/>
<br/>Els activistes, entre ells membres de la Via Campesina de diferents països d'Europa (Itàlia, Bèlgica, Estat espanyol i Àustria) i d'Amèrica Llatina (Brasil, Argentina, Haití i Mèxic), han entrat a la seu de la multinacional de transgènics, on han procedit a la lectura d'un comunicat davant els i les treballadors / es de l'empresa, situada a la desena planta de l'edifici. Al mateix, es repartien pamflets informatius en què s'analitzen els impactes de la política de les empreses entre les poblacions camperoles i s'exigeix un nou model de sobirania alimentària. A la porta, hi ha una pancarta en què es pot llegir 'Monsanto perjudica seriosament la salut'.
<br/>
<br/>A l'exterior, mig centenar d'activistes han desplegat una enorme pancarta en una tanca de publicitat, que diu: 'Monsanto, algun dia això serà el nostre. RIP RIP Hurra' i 'Més de 100 anys es carrega el planeta i la seva biodiversitat'. En el sòl han desplegat nombroses creus de fusta, que representen els camperols assassinats per la multinacional a Amèrica Llatina. Minuts després, tenia lloc una performance, en la qual diversos activistes han representat les activitats de Monsanto en la venda de llavors transgèniques a la pagesia del Con Sud, i els seus impactes en les poblacions agràries.
<br/>
<br/>Al mateix temps, ia l'interior, sis activistes han demanat parlar amb la direcció de l'empresa, que s'ha negat a comparèixer, mentre la seguretat privada de l'edifici els exigia la sortida immediata del recinte. Paradoxalment, la direcció es remetia al seu gabinet de premsa com a únic interlocutor, però el responsable de la mateixa no semblava trobar-se en l'edifici. Els i les treballadors / es també exigien, molt alterats, la sortida dels i les activistes. Alguns / es d'ells han afirmat del recinte Mitjans que 'Monsanto a Espanya realment només són unes poques persones, les que veus en aquesta oficina i altres en contacte amb els agricultors' (afirmació com a mínim curiosa, perquè en la web de la multinacional es pot llegir textualment: 'Les oficines de Monsanto es troben localitzades a Madrid, Almeria, Múrcia, València i Barcelona', detallant a continuació l'adreça postal de totes aquestes oficines), mentre es queixaven per l'acció, que alguna persona ha arribat a qualificar com de 'acte terrorista'. No han confirmat ni descartat que l'empresa vagi a emetre una de premsa contestant a aquesta acció.
<br/>
<br/>Malgrat tot, els / les activistes han intentat lliurar un comunicat dirigit a la direcció de Monsanto, que no ho ha volgut agafar a mà. Curiosament, el guàrdia de seguretat si.
<br/>
<br/>Finalment, a l'exterior de l'edifici, els activistes han procedit novament a la lectura del comunicat, després d'això s'ha donat per acabada l'acció.
<br/>
<br/>Aquesta acció ha denunciat la responsabilitat de Monsanto i la seva visió de l'agricultura com a negoci, així com els efectes dels pesticides, que han matat ja a més de 20.000 persones, i de la contaminació genètica, que ha causat danys a la salut i al medi ambient, obligant als i les camperols SA un forçat èxode rural. Davant d'això, s'exigeix una sobirania alimentària que construeixi un nou model de producció, consum i distribució dels productes agrícoles, en què siguin les pròpies comunitats camperoles que prenguin part en el procediment de decisió.
<br/>
<br/>Entrevista al portaveu de l'Eix de Sobirania Alimentària
<br/>
<br/>Perquè heu decidit realitzar aquesta acció? Perquè Monsanto?
<br/>
<br/>Monsanto és l'empresa líder en llavors transgèniques del món, amb una forta actuació tant a Amèrica Llatina com a Europa. És una de les empreses que en plena crisi global ha obtingut un dels majors beneficis dins del món de l'agricultura i la alimentació (gairebé mil milions de dòlars en els últims 3 mesos). A més, la celebració a Madrid de la cimera UE-AL-Carib es converteix en un escenari immillorable per denunciar la complicitat de la UE en la signatura de Tractats de Lliure Comerç i liberalització de l'agricultura a Amèrica Llatina, el que obre una via lliure per a l'entrada d'empreses com Monsanto a la regió.
<br/>
<br/>Per què la sobirania alimentària és un tema tan important per als moviments socials europeus i llatinoamericans?
<br/>
<br/>Perquè és una demanda aglutinadora de lluites socials de les dues regions. Hi ha una sèrie de mínims comuns que comparteixen tant moviments d'Amèrica Llatina com d'Europa, com és la importància de decidir què, qui i com produir. La idea clau que està per darrere és que la alimentació és un dret i no un negoci, que són els camperols i totes els que han de alimentar al món i no les grans empreses, que amb l'experimentació de camps i cultius transgènics, causen seriosos danys tant socials (èxode rural, precarietat laboral, ect) com mediambientals (contaminació genètica, que és un dels problemes més greus en l'agricultura).
<br/>
<br/>Què és el que s'està negociant en la cimera de Madrid d'aquests dies?
<br/>
<br/>Encara que hi hagi una cimera UE-AL, l'estratègia principal de la UE és la signatura de tractats de liberalització de l'agricultura i d'ampliació de portes al capital financer a Amèrica Llatina. Tot això a través d'acords bilaterals, com el que s'intenta signar amb Perú i Colòmbia, com birregional, com el que s'intenta signar amb el Mercosur i Amèrica Central. Amb l'acció del dia d'avui, el que es pretén visibilitzar és que aquests acords només afavoreixen a grans empreses com Monsanto i no a la pagesia.
<br/>
<br/>En l'acció d'avui han participat activistes de diferents països d'Amèrica Llatina i Europa ...
<br/>
<br/>Des del eix, ens semblava d'importància fonamental contra amb la seva presència, ja que la sobirania alimentària només es pot construir des de l'autodeterminació dels pobles i una visió internacionalista. La presència de companys de diferents moviments camperols d'Amèrica Llatina i Europa ha permès denunciar impactes concrets de l'actuació de Monsanto en els seus diferents comunitats. Això, a més, ens mostra la dimensió birregional de la resistències cap al agronegoci i els transgènics en el marc de la Cimera Unió Europea-Amèrica Llatina-Carib.
<br/>
<br/>Comunicat - Acció de l'Eix de Sobirania Alimentària
<br/>
<br/>El 2009, el món va arribar a més de mil milions de persones famolenques. A cada any, 3 milions de persones són intoxicades per pesticides, portant 20.000 homes i dones a mort. Camperols i camperoles tenen els seus cultius contaminats per llavors transgèniques. La contaminació genètica és un greu problema per comunitats de tot el món, amb registre d'incidències en 44 països. L'èxode rural augmenta i les poblacions són obligades a deixar les seves terres i territoris.
<br/>
<br/>Però si molts són les dades, encara més són les històries de vida per darrere d'ells. I per això, camperols i camperoles d'Amèrica Llatina i d'Europa, agricultors, productors, membres de grups de consum i militants de moviments socials, preocupats pel futur de la nostra alimentació, venim a assenyalar un dels grans culpables d'aquesta situació: la empresa Monsanto.
<br/>
<br/>L'elecció del dia d'avui no és casual: mentre estem aquí, prenent els carrers, els caps d'Estat i govern d'Amèrica Llatina i el Carib (ALC) i de la Unió Europea (UE) estan tancats, en aquesta mateixa ciutat, discutint nous tractats de lliure comerç i noves vies d'obertura per al capital d'aquestes empreses transnacionals. Tot això a través de procediments antidemocràtics i disfresses semàntics on no es diu les coses pel seu nom. Els hi exigim que no siguin còmplices! Que no es signin aquests acords, en procés de negociació, entre la UE i el MERCOSUR, Amèrica Central, Perú i Colòmbia. Perquè ni la nostra alimentació ni el nostre planeta està en venda. Les llavors, l'aigua, la terra i la biodiversitat són patrimoni dels pobles. Han d'estar a servei de la humanitat i no per generar beneficis per a unes poques empreses.
<br/>
<br/>Creada el 1901, Monsanto, líder mundial de llavors genèticament modificades, porta més d'un segle jugant amb la salut i la biodiversitat del planeta. En les seves primeres passes, encara menor d'edat, ja codejava dels grans com Coca-cola, a qui proveïa sacarina. El 1938 arrenca amb negocis químics com plàstics i resines. El 1959, Monsanto comença la producció de la dioxina 2,4,5-T: científicament conegut com 'triclorofenoxiacético'; popularment conegut com 'Agent Taronja' i per ser un compost sintètic amb efectes plaguicides. A finals dels 1960 el producte (prohibit des de 2004 per la legislació internacional en totes les seves formulacions per ser responsable de molts danys per a la salut humana i el medi ambient) va ser usat per l'exèrcit dels Estats Units en la guerra del Vietnam. Per a què? Per dues senzilles raons: d'una banda, destruir les collites dels vietnamites i, d'altra, destruir la seva vegetació per evitar que s'amaguessin.
<br/>
<br/>Amb aquests i altres 'serveis', l'empresa aniria incrementant la seva cartera de clients i perfeccionant cada vegada més la seva tasca de 'solucions integrades' en l'agricultura. A més, començava a col·leccionar judicis. Un dels més coneguts, precisament el de diversos veterans nord-americans de la guerra del Vietnam afectats pel 'Agent Taronja'. Un altre, un contenciós arran d'un accident d'un tren de mercaderia als Estats Units que transportava productes de Monsanto i va causar seriosos danys de salut a 65 persones de la localitat afectada. El judici va durar de 1984 a 1987 i va ser una mostra més de obstaculització de la justícia i del poder de l'empresa dins de la institucionalitat en un període en què a través de la forta liberalització econòmica i els processos de globalització neoliberal s'incrementava de forma substancial el pes de les grans multinacionals en la nova geografia comercial global.
<br/>
<br/>Des d'aleshores, som cada vegada més dependents d'unes poques empreses que tracten l'alimentació com un negoci. Tant aquí com a Amèrica Llatina, Monsanto no està sola. En la seva recerca per noves patents i per estendre la seva influència a tota la cadena de producció d'aliments (recentment ha demanat patents de carn de porc!), L'acompanyen multinacionals com Syngenta o Dupont. Competeixen entre si, però comparteixen visions de món i el llenguatge dels beneficis a través de l'agronegoci.
<br/>
<br/>No els va gens malament. En plena crisi global causada per l'especulació financera, mentre els governs de l'Europa mediterrània sacrifiquen als / les treballadors / es, Monsanto segueix obtenint importants beneficis. En el trimestre que va de desembre de 2009 a febrer de 2010 el seu saldo positiu va arribar als 887 milions de dòlars. Gran part d'aquestes guanys es generen amb la venda de llavors transgèniques i pesticides i tenen els governs nacionals, els grans mitjans de comunicació i organismes internacionals com la FAO com a còmplices. A Espanya, el Ministeri d'Agricultura continua donant regnes soltes perquè Monsanto cultivi el blat de moro transgènic MON810. A l'Argentina, el monocultiu de soja transgènica s'estén amb suport del seu producte estrella, el 'Roundup', altament tòxic i cancerigen. A Indonèsia, l'empresa ha estat acusada per subornar un funcionari del Ministeri de Medi Ambient amb l'objectiu d'evitar l'avaluació de l'impacte ambiental sobre el seu cotó genèticament modificat. Al Brasil, la transnacional acaba de comprar dues macro-empreses per a la producció d'etanol a partir de canya de sucre transgènica, utilitzant els gens 'Bt' i 'RR' de Monsanto ...
<br/>
<br/>Però a aquesta llarga llista de beneficis, cal sumar-li una també àmplia llista de resistències a tot el món, d'Àfrica a Àsia, d'Amèrica del Nord a Oceania, d'Europa a Amèrica Llatina. Defensarem les nostres llavors, la nostra alimentació, la nostra salut i seguirem denunciant tant el control de les empreses transnacionals sobre l'agricultura i l'alimentació. Amb aquesta acció volem visibilitzar el que està per darrere d'aquest edifici d'oficines al centre de negocis de Madrid. Volem demostrar que no renunciem al nostre dret a decidir com hem de alimentar-nos. Per això construïm i reivindiquem sobirania alimentària, promovem l'agroecologia i models alternatius de producció, de consum i de vida.
<br/>
<br/>Madrid, 17 maig 2010
<br/>
<br/>Eix de Sobirania Alimentària, Trenquem el Silenci<br/>
[Madrid] Acció en la seu de Monsanto en Madrid (Cas)
03:37
 Colors 
 Sindica'ns 
Afegeix a Google
addtomyyahoo4
Add to My AOL
Subscribe with Bloglines
Add to netvibes

...altres lectors:

original feed Veure RSS

RSS

Convertir-la en pàgina d'inici
 Contacte 
 Anuncis 
Publica a Diaspora

19 anys sense Pedro Álvarez, assassinat per un policia #19AnysSensePedro


01:51
Convocatòria 15-D 11:30h Av. Catalunya a L'Hospitalet Manifestació 20h Plaça Universitat BCN

Plataforma Pedro Álvarez

comments powered by Disqus
 El Temps 
Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades pels membres del col·lectiu. Cada redactor/a es responsabilitza dels seus articles. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv