Granado i DelgadoGranado i Delgado - SantsTV
 Reportatges 
Publica a Diaspora Web
57:26
Granado i Delgado


Aquesta història ens torna un temps de terror. El 17 d'agost de 1963, quan el general Franco gaudia de la plenitud del poder, els joves anarquistes Francisco Granado i Joaquín Delgado van ser executats a la presó madrilenya de Carabanchel amb l'instrument medieval del garrot vil. Ambdós havien estat condemnats en un consell de guerra sumaríssim, sota la imputació d'haver col·locat bombes en la Direcció General de Seguretat i en la seu dels sindicats verticals. I tanmateix, cap dels dos no va tenir res a veure amb tals fets.

Els verdaders autors de tals atemptats van ser Sergio Hernández, que tenen ara 61 anys, i Antonio Martín, de 65. Ambdós són categòrics: "Nosaltres vam fer les accions per les quals van executar Granado i Prim". Un documental rodat el 1996, emès per la cadena Arte i després per TVE, va recollir per primera vegada declaracions seves. No va tenir gaire eco, però va facilitar a les famílies dels executats la tasca de reunir-se entorn de l'objectiu de rehabilitar la memòria de Magraner i Prim.

+ info

Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv