Operació Nikolai: el segrest i assassinat d'Andreu NinOperació Nikolai: el segrest i assassinat d'Andreu Nin - SantsTV
 Reportatges 
Publica a Diaspora Web
1:03:04
Operació Nikolai: el segrest i assassinat d'Andreu Nin


'Operació Nikolai' (1992) va ser dirigida Dolors Genovès i el realitzador va ser Ricard Belis. Del guió se'n van ocupar Maria Dolors Genovès
i Llibert Ferri. De la producció general, Gisela Perraut. La imatge i el muntatge el va fer Albert Arean.

'Operació Nikolai' demostra la conspiració, el segrest i l'assassinat de Nin, seguint el model de les purgues estalinistes que funcionaven a l'URSS. El documental també descobreix el lloc on va ser enterrat el líder del POUM (Partit Obrer d'Unificació Marxista).

Durant sis mesos, l'equip d'investigació, format pels periodistes Dolors Genovès i Llibert Ferri, es va traslladar a Moscou, Roma, Barcelona, Madrid i Alcalá de Henares seguint la pista de les activitats del màxim dirigent del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM). A l'arxiu del KGB, a Moscou, es va tenir accés als documents que proven la conspiració per desarticular el POUM i també els que donen respostes definitives a l'assassinat d'Andreu Nin.

A l'arxiu de la Internacional Comunista es va poder consultar, per primera vegada, el dossier Nin, on es conserven tots els documents de l'estada de nou anys del líder marxista català a la Unió Soviètica. Allí va ocupar càrrecs directius en el PCUS, en la Internacional Sindical Roja, en la Internacional Comunista i en l'Oposició d'Esquerres, que dirigia Trotski. En aquest mateix arxiu es van localitzar els dossiers dels agents i delegats que Stalin va enviar a Espanya: documentació fins aleshores inèdita que explica com va ser la presència soviètica a la zona republicana.

També a Moscou, a la filmoteca russa de Krasnogorsk, es van trobar imatges de l'etapa soviètica de Nin -imatges que mai havien estat visionades- i documentals inèdits que reflecteixen l'anomenada "ajuda soviètica" al govern de la República durant la guerra civil. A Madrid, al Fons de la Causa General, dipositat a l'Arxiu Històric Nacional, va ser possible localitzar i consultar, també per primera vegada, documents que complementen la conspiració de què van ser víctimes Andreu Nin i el POUM. A més, es va consultar material gràfic i d'arxiu d'altres fonts documentals. Durant els sis mesos d'investigació, l'equip del programa es va entrevistar amb més de 50 persones que van aportar el testimoni directe sobre l'Andreu Nin pare, ciutadà, polític, pensador, intel.lectual i víctima d'una conspiració. De les 50 persones consultades, se'n van triar 17, que aporten el seu punt de vista en el reportatge. Són antics "poumistes" i companys de Nin, dirigents polítics històrics, testimonis de la conspiració, historiadors, intel.lectuals i familiars.

Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv