Visca l'escola moderna! (cast)Visca l'escola moderna! (cast) - SantsTV
 Reportatges 
Publica a Diaspora Web
50:50
Visca l'escola moderna! (cast)


Emès per TVE2/La2.

Francesc Ferrer Guardia fou un pedagog revolucionari, fundador de l'Escola Moderna i personatge maleit de la historia del nostre país

"¡Viva la Escuela Moderna!: Francisco Ferrer Guardia", es un treball que narra l'aventura iniciada pel pedagog Francesc Ferrer, a començament del segle XX, per a fundar una escola que respectés la voluntat i els drets dels nens.

Ferrer nasqué a Alella (Barcelona) el 10 de gener de 1859. Pertanyia a una família de petits propietaris rurals, catòlics i monàrquics. Per raons familiars, anà a viure a Barcelona i entrà a treballar amb un comerciant de farina de Sant Martí de Provençals. Encara no tenia quinze anys quan el comerciant el va inscriure en classes nocturnes, iniciant-lo en els ideals republicans.

Durant la I República, Francesc Ferrer participà amb entusiasme en experiències d'educació popular. Durant els anys següents el jove autodidacta estudià a fons l'ideari de Pi i Margall i va conèixer les doctrines dels internacionalistes.

El avantguardisme de la seva ensenyança li causarà l'animadversió del poder del Estat i dels sectors més retrògrads de l'Església. La seva il·lusió per portar el seu projecte endavant serà castigat amb la mort. Acusat de ser el dirigent de la revolta popular que es desenvolupava a Barcelona, coneguda como "Setmana Tràgica", es afusellat en 1909 a Montjuïc després d'un Consell de Guerra.

A tot l'Estat i en altres llocs del món s'alcen protestes contra l'execució, exigint la revisió de la sentència i provocant la caiguda d'Antonio Maura i el seu govern. Un any després el Congrés dels diputats reconeix la seva innocència.

Mitjançant les imatges rodades i d'arxiu, es reconstrueix la vida de Francesc Ferrer Guàrdia, la seva formació ideològica i els avatars i vicissituds que va haver d'afrontar per a portar a terme la seva obra.

Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv