Mario Benedetti: Paraules VeritablesMario Benedetti: Paraules Veritables - SantsTV
 Reportatges 
Publica a Diaspora Descarrega
54:36
Mario Benedetti: Paraules Veritables


El documental és un merescut homenatge a l'escriptor Mario Benedetti amb adreça i guió de l'uruguaià Ricardo Casas.

No es tracta exactament d'una biografia, d'un repàs exhaustiu a la seva vida com podem trobar sobre celebritats a The True Hollywood Story. És més aviat una semblança, un retrat parcial que busca transmetre qui és Benedetti més que contar els seus 84 anys de vida en detall (alguna cosa impossible, per cert, en al voltant d'una hora). Aquest retrat part del propi Benedetti, entrevistat recentment en la cafeteria de la Sala Zitarrosa -quan albergava a l'últim Sorocabana- així com en algunes entrevistes d'arxiu (sobretot una molt interessant realitzada per Televisió Espanyola en 1978), però suma el testimoniatge de diversos col·legues, des de l'espanyol Manuel Vázquez Montalbán fins al Premi Nobel portuguès José Saramago, passant pels seus compatriotes Idea Vilariño i Eduardo Galeano, l'argentí Juan Gelman i el català Joan Manuel Serrat.

Però no es queda allí, Ricardo Casas. Si bé el format és el d'un documental televisiu prolixament realitzat, que salta d'entrevista en entrevista, també inclou dos recursos fonamentals, potser els més interessants o almenys els més cridaners des del punt de vista audiovisual: la pròpia poesia de Benedetti, dita per la notable veu de l'actor argentí (ara radicat a Espanya) Miguel Ángel Solá; i diverses imatges d'arxiu que, o bé emocionen, o gelen la sang. El primer succeïx perquè parteix del relat no dissimula una forta càrrega de nostàlgia cap a aquest Montevideo que va alimentar la literatura de Benedetti i que ja no existeix. Aquest Montevideo de la classe mitja més o menys acomodada a la qual el seu pare just va poder sumar-se una vegada que va aconseguir una ocupació pública. Aquest Montevideo encantador i innocent, el dels tramvies, el dels vianants que creuaven el carrer precipitadament en qualsevol part, contrastat per aquest Montevideo d'ara, el d'avingudes que semblen més grans pel buides, el Montevideo d'alguna manera *impersonal i, clar, sense Sorocabana.

El segon, el de la sang gelada, succeïx perquè és impossible parlar de Benedetti sense referir-se a la dictadura, a l'exili, a l'Uruguai fracció, al desencantament. Paraules Veritables és tant –o més- un documental sobre l'Uruguai contemporani a Benedetti que un documental només sobri Benedetti. No perquè no arribi a només Benedetti menjo temi, sinó perquè és impossible contar a Benedetti sense contar a l'Uruguai que va néixer, es va criar, va escriure, es va publicar; a l'Uruguai que va deixar, va estranyar i va retrobar. I en definitiva, Paraules Veritables acaba sent una obra pròpia inspirada en la pròpia obra de Mario Benedetti, gairebé com una adaptació.

Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv