El món segons Monsanto (Cas)El món segons Monsanto (Cas) - SantsTV
 Reportatges 
Publica a Diaspora Web
1:50:50
El món segons Monsanto (Cas)


Els que el 2007 cobrien 100 milions d'hectàrees, amb propietats genètiques patentades en un 90% per Monsanto.

La directora, la francesa Marie-Monique Robin, va centrar la seva pel·lícula -i un llibre del mateix títol- amb l'empresa de Saint-Louis (Misuri, EUA), que en més d'un segle d'existència va ser fabricant del PCB (piraleno), l'agent taronja emprat com a herbicida a la guerra de Vietnam i d'hormones d'increment de la producció làctia prohibides a Europa.

La pesquisa la va portar a Estats Units i països com l'Índia, Paraguai, Brasil o Mèxic, confrontat les virtuts proclamades dels OGM amb realitats que sovint són les de camperols enfonsats pels deutes amb la multinacional, les de persones que pateixen problemes de salut a proximitat de les plantacions o les de varietats originals de grans amenaçades per les espècies transgèniques.

James Maryanski, ex coordinador de biotecnologies de l'Administració d'Aliments i Medicaments (Food and Drug Administration, FDA) dels Estats Units, reconeix que l'autorització de comercialització dels OGM el 1992 va ser "política", atès que la qüestió estava encara en plena discussió.

Monsanto té la patent dels OGM "Roundup Ready", resistents a aquest potent herbicida que contaminaría mentrestant cultius de plantes comestibles a proximitat.

Robin relatar en entrevistes divulgades per la promoció de la pel lícula que va tractar en va d'obtenir respostes de Monsanto a tots aquests interrogants, però que la companyia va decidir "no avalar" la seva pel lícula.

Va optar llavors per basar-se en centenars de documents, conferències i declaracions de l'empresa, i anar a comprovar in situ si les coses eren tan idíl liques com el lema de la companyia, "Aliment, Salut, Esperanza", ho donaven a entendre.

Un capítol del llibre, titulat "Paraguai, Brasil, Argentina: la República unida de la soja", relata l'ingrés d'aquest cultiu en aquests països, que figuren avui entre els grans productors del món, a través d'una política de fets consumats que obligar a les autoritats de Paraguai i el Brasil a legalitzar centenars d'hectàrees plantades amb grans contrabandistes.

La legalització va beneficiar òbviament a Monsanto, que va poder cobrar així les royalties pel seu producte.

"No es tracta d'una pel lícula o un llibre contra els OGM, sinó d'una peça important del dossier" sobre el tema, va declarar el líder ecologista francès Nicolas Hulot.

Marie-Monique Robin és una prestigiosa periodista independent, que el 2004 va realitzar un documental sobre el Pla Còndor d'eliminació de dissidents polítics a Sudamèrica - "esquadrons de la mort: L'Escola Francesa" - per al qual va entrevistar amb càmera oculta a diversos dels màxims repressors de les dictadures militars dels anys 70.

Versión subtitulada al castellà del documental de la televisió franco alemana Arte per a crear conciència sobre el tema.

Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv