L'exèrcit israelià ataca la flotilla d'ajuda humanitària a Gaza matant entre 10-16 cooperantsL'exèrcit israelià ataca la flotilla d'ajuda humanitària a Gaza matant entre 10-16 cooperants - SantsTV
 Notícies 
Publica a Diaspora Web
04:40
L'exèrcit israelià ataca la flotilla d'ajuda humanitària a Gaza matant entre 10-16 cooperants


Israel assalta en alta mar la flota solidària que anava a Gaza i mata entre deu i setze dels seus integrants

Indignació de la Unió Europea, el món àrab i Turquia, des d'on s'havia organitzat el comboi · Israel afirma que els soldats van ser atacats i intenta desacreditar els ocupants del vaixell vinculant-los a al-Qaeda

L'exèrcit israelià (comunicat) ha atacat aquesta matinada la flota de sis vaixells organitzats per grups de solidaritat amb Palestina (comunicat) que s'adreçava a Gaza amb ajut humanitari. Ho ha fet en aigües internacionals i en l'atac ha mort un nombre de persones que les diverses fonts xifren entre deu i setze, a més de desenes de ferits.

El govern turc ha mostrat ja la seva 'protesta enèrgica' per l'atac militar contra la flota humanitària i l'ha qualificat d'inacceptable. 'Israel ha d'assumir les conseqüències d'aquest comportament, que constitueix una violació de la llei internacional', ha dit el Ministeri d'Afers Exteriors, que ha advertit Israel de les conseqüències 'irreparables' que tindran aquests fets en les relacions bilaterals. 'Qualsevol que sigui el motiu, una acció així contra civils implicats en accions pacífiques és inacceptable'.

També ha reaccionat ja el govern espanyol, que ostenta la presidència de torn de la Unió Europea. En un comunicat, el secretari d'Estat per a la UE, Diego López Garrido, ha ha titllat d'inacceptable l'atac israelià i ha convocat l'ambaixador d'Israel a l'estat espanyol per demanar-li explicacions.

Israel admet que l'assalt s'ha fet en aigües internacionals

Israeli ha admès que l'assalt havia tingut lloc en aigües internacionals i que havia fet ús de foc real, però ho ha atribuït a la 'reacció violenta' dels activistes, a qui acusa d'haver atac els soldats amb ganivets i pals. A més, l'exèrcit israelià insisteix que no ha 'atacat' la flota sinó que s'ha limitat a complir l'ordre del govern d'impedir que la flota entrés a Gaza sense autorització d'Israel.

Concentracions de protesta

De manera urgent, i en protesta contra l'atac israelià, s'ha convocat una concentració avui a les set del vespre davant la cambra de comerç Espanya-Israel a Barcelona. També han convocat concentracions a altres viles i ciutats del país, com a València, que es farà a la plaça de l'Ajuntament també a les set. I a la mateixa hora hi ha previstes concentracions a Brussel·les, Londres, Estocolm, Paris, Atenes, Chıcago, i Madrid. Durant la matinada, centenars de turcs s'han manifestat a Ankara i Istanbul per protestar contra els fets.

La 'Flota de la Llibertat' és organitzada per la fundació humanitària turca Insani Yardim Vakfi, la campanya europea 'Contra el setge de Gaza', les campanyes grega i sueca 'Vaixell a Gaza' i el Moviment per la Llibertat de Gaza (Free Gaza). Els nou vaixells van partir la setmana passada des de diversos ports del mediterrani ambdeu tones de subministraments mèdics, equips de construcció, material educatiu i ajut humanitari.

Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv