Josep Alomà i l'Escola Nova UnificadaJosep Alomà i l'Escola Nova Unificada - SantsTV
 Reportatges 
Publica a Diaspora Web
03:47
Josep Alomà i l'Escola Nova Unificada


Extracte del documental "Alomà. Una Utopia, una Esperança", que es distribueix amb la biografia de l'històric militant cenetista Josep Maria Alomà.

El Consell de l'Escola Nova Unificada fou l'organisme impulsat pels pedagogs anarquistes de la CNT-FAI per tal d'implantar una escola nova, gratuïta, laica, en llengua catalana i humanista.

Josep Maria Alomà fou dels grans impulsors de l'obra pedagògica llibertària com a delegat del CENU a Tarragona, i assistí com a delegat al I Congrès de l'Ensenyament celebrat a València el 1937. L'objectiu principal era que els infants desenvolpessin la seva personalitat harmoniosament i sense adoctrinaments. La delegació del CENU a Tarragona presidida per Alomà transformà d'arrel el sistema educatiu, integrant prop de 2.000 nens que no tenien accés a l'escola; higienitzant i ampliant els centres escolars antiquats, tancant els més vergonyants i obrint‐ne de nous i amb més prestacions; incorporant els avenços educatius hereus de la pedagogia de Ferrer i Guàrdia, i reintroduint, per primer cop en més de dos segles, el català com a llengua vehicular. Les pàgines de "Diari de Tarragona", "La Vanguardia" i "Llibertat", els principals diaris del període, així ho reflectirien.

El deure dels pares
http://josepaloma.blogspot.com/2010/0...

En CENU, el gran projecte pedagògic de la Revolució Llibertària
http://josepaloma.blogspot.com/2010/0...

Homenatge a Josep Alomà
http://josepaloma.blogspot.com/

Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv