Mario Conde - La imagen de tu vida (Cas)Mario Conde - La imagen de tu vida (Cas) - SantsTV
 Història 
Publica a Diaspora Web
01:12
Mario Conde - La imagen de tu vida (Cas)


Recordant breument la figura del que va ser president de Banesto, Mario Conde.

Fill d'un inspector de aduanes i casat amb Lourdes Arroyo, que va morir als 52 anys el dia 13 d'octubre de 2007, van tenir dos fills: Mario i Alejandra i 2 néts fins al moment.

Va estudiar Dret a la Universitat de Deusto on va destacar per la seva brillantor i capacitat d'estudi. Es va fer famós per vendre els seus apunts i per les seves interpretacions contradictòries del dret. Amb 24 anys va aconseguir ser el primer de la promoció en les oposicions per Advocat de l'Estat, obtenint a més la millor nota de la història d'aquest cos.

El 1977 es va incorporar al grup farmacèutic Abelló, que formava part de l'empresa Antibiòtics SA. Va aconseguir vendre el laboratori Abelló a la multinacional Merck Sharp and Dohme per 2.700 milions de les antigues pessetes. La comissió rebuda per aquesta venda li va permetre fer una nova operació el 1984: comprar un 23 per 100 del capital social d'Antibiòtics SA, coincidint amb la sortida dels germans Fernández López de la mateixa. El 1985, juntament amb el seu soci Juan Abelló, que posseïa una mica menys del 50% de l'empresa i amb Jaime i Emilio Botín, que van subscriure la compra d'un altre 23%, es va fer amb el control de Antibiòtics SA El 1987 va ser el protagonista de l'operació econòmica més important realitzada a Espanya fins al moment, venent conjuntament amb el financer Juan Abelló l'empresa Antibiòtics SA a la multinacional italiana Montedison per 58.000 milions de pessetes.

Amb aquests diners, tots dos van prendre una important part del capital de Banesto, on són nomenats vicepresidents de l'entitat. En aquest moment el Banc de Bilbao, realitza la primera OPA que es coneix a Espanya, i és on amb el seu treball i intel⋅ligència aconsegueix convèncer el Consell i defensar els interessos del Banc. És nomenat president de l'entitat el 1987 succeint en el càrrec a Pau Garnica. D'aquesta manera s'enfila al cim del poder financer a Espanya amb tan sols 39 anys. Quan va assumir el càrrec, el banc tenia un forat proper als 100.000 milions de pessetes i estava patint una OPA hostil (la primera de la història espanyola) presentada pel Banc de Bilbao a mans de Sanchez Asiaín i Emilio Ybarra. El 1989, els prop de 300.000 accionistes de Banesto van obtenir dividends. Posteriorment, va intentar una fusió amb el Banc Central, llavors presidit per Alfonso Escámez, que va resultar fallida.

En aquesta època, la seva popularitat va arribar a cotes inimaginables i va obtenir tot tipus de reconeixements com el de la Universitat Complutense, que el va nomenar doctor honoris causa en un acte presidit per SM el Rei i totes les màximes autoritats d'Espanya. Va aconseguir gran transcendència social, convertint-se en els anys 80 i 90 com a símbol d'èxit i en un ídol per a generacions d'espanyols.

Els problemes van sorgir el 1993, quan es parlava ja de la mala situació de l'entitat. El 28 de desembre de 1993, el Banc d'Espanya va intervenir Banesto sent governador del Banc d'Espanya Luis Angel Rojo, per un forat patrimonial en Banesto al voltant de 450 mil milions de pessetes i el va destituir com a president . A partir de 1994, Mario Conde va haver de fer front a diversos processos. El març de 1997 és condemnat a sis anys de presó per apropiació indeguda de 600 milions de pessetes i per falsedat en document mercantil. És la sentència del judici Argentia-Trust , empresa domiciliada a Suïssa, que va quedar reduïda a una mica més de quatre anys.

El 31 de març de 2001 la Audiència Nacional, contra Conde i el condemna a 14 anys pels delictes d'estafa i apropiació indeguda i l'obliga a tornar 7.200 milions de pessetes a Banesto. Les defenses recorren al Suprem, i Comte evita la presó amb una fiança de 500 milions de pessetes.

Va ser condemnat pel Tribunal Suprem a pena de presó, complint-la a Alcalá Meco gaudint del tercer grau anant a dormir al Centre Victoria Kent.

Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv