[Itàlia] Michela Murgia i Roberto Saviano sobre el #rogodilibri, la [Itàlia] Michela Murgia i Roberto Saviano sobre el #rogodilibri, la
 Reportatges 
Publica a Diaspora Web
4:13
[Itàlia] Michela Murgia i Roberto Saviano sobre el #rogodilibri, la "Quema de llibres" a Véneto (VOItaSCas)


La fase de la decadència d'un règim pot ser breu o llarga, tràgica o grotesca (o ambdues coses); segurament sempre és la fase més perillosa. A l'ombra d'un règim declinant a nivell nacional, localment es registren les pitjors "fugues cap endavant" i agreujament.
Recrudescència que es creuen - i de vegades es confonen - amb les temptatives cada vegada més marcades i extremes de distreure l'atenció, aixecar cortines de fum, indicar falses dianes i bocs expiatoris. El crit Achtung bandit! s'alça cada vegada més alt i estrident, al costat dels instrumentals crides per l'honor nacional.
En les últimes setmanes, el cas Battisti ha estat la digressió perfecta.
Afegim que, històricament, els feixistes (la paraula no s'empra a l'atzar: els consellers dels que parlem tenen un conegut recorregut d'extrema dreta a l'esquena, o millor: sobre les seves espatlles) sempre van tenir una relació "conflictiva" amb la cultura i els llibres. Es podria dir precisament que odien el pensament, prefereixen les dreceres i les simplificacions típiques del discurs "visceral". Només cal pensar en el cèlebre eslògan dels feixistes espanyols: "Visca la mort, mori la intel ligència!", Nascut com crit de menyspreu dirigit al filòsof Miguel de Unamuno.
Poseu-vos tot això junt i s'obtindrà el que està succeint a la regió Vèneto:
1) A l'ombra del "putam" de Arcore es registren, localment, agreujament autoritaris.
2) Per a aquests recrudescència es recorre a la més actualitzada i al mateix temps verificada "arma de distracció massiva": el cas Battisti.
[Una observació: Battisti és només un dels nombrosos antics membres de la lluita armada italiana (fins i tot molt més importants que ell) als quals governs estrangers no concedir l'extradició. És més, ni tan sols és el primer al qual Brasil no concedeix l'extradició. És per un joc de motivacions instrumentals sobre els quals aquí no tinc intenció de detenir que Battisti, figura molt marginal en la lluita armada d'aquells anys, es va trobar al centre de semblant confusió general. Només per ell es va aixecar una campanya mediàtica molt forta, amb intensa "monstrificación" del personatge. Diguem que Battisti "va arribar en el moment just", quan el poder tenia gran necessitat d'ell.]
3) Dos ocells amb una pedra: l'arma és usada pels feixistes contra els enemics històrics: els molt odiats "intel.lectuals", supòsits privilegiats, tertulians imaginaris, perfectes enemics que cal assenyalar a la pròpia "base" electritzada i prenyada de ressentiments revelats i foscos.
4) Tot això per imposar el inacceptable: ajustar velles comptes contra la cultura i els llibres. Després de tot, no hi ha només un Llibre que val la pena llegir? En efecte, el conseller regional Donazzan regala la Bíblia a tots els estudiants.
5) Tot això en una regió molt important, entre les més riques d'Itàlia i des de fa molts anys un laboratori de polítiques reaccionàries que després són reajustades i exportades a la resta del país.
Tornem al règim declinant.
Per "règim" s'entén sobretot un poder personal, amb sàtrapes, lacais i eunucs de tall. El fet que aquest sigui declinant, per a nosaltres, significa relativament poc. Hi haurà un "berlusconisme sense Berlusconi". Ja hauríem de preocupar del després.
Bé, aquest després ho construiran els recrudescència que nosaltres no serem capaços de contrastar, o que no considerarem prou importants com per haver de contrastar.
Aquest després el construeix també el que està succeint a Vèneto.
(Wu Ming 1, "La crema de llibres i la subestimació del perill. Una anàlisi",
http://www.wumingfoundation.com/engli ...)

Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv