Can Batlló: Adéu a la ciutat dels oficisCan Batlló: Adéu a la ciutat dels oficis - SantsTV
 Reportatges 
Publica a Diaspora Web
5:55
Can Batlló: Adéu a la ciutat dels oficis


Tota l'exposició complerta a: TERRAdeNINGU.com. Fotografies de Xavi Corbella.

Xavi Corbella ens presenta el seu treball Can Batlló: Adéu a la ciutat dels oficis:

"Anys de treball incansable han modelat els espais de l'antiga fàbrica tèxtil de Can Batlló. El ciment ha substituït les peces de paviment hidràulic trencades, les parets de totxo han estat recobertes de cables i conduccions d'aigua, plàstic reciclat de diverses procedències substituint els vidres trencats dels finestrals. Grues impossibles han crescut on no cabien ascensors, i escales antiincendis i altres construccions accessòries han anat omplint espais buits. Aquesta evolució gairebé orgànica ha donat el feliç resultat d'una ciutat dels oficis, on han conviscut en harmonia tradició i modernitat, artesania i indústria, grans empreses amb petits tallers familiars, i un bar que ha funcionat com a fòrum de debat i centre de negocis. Aquest petit ecosistema industrial, que s'ha constituït com a sostenible i de proximitat de forma gairebé involuntària, viu les seves últims mesos de vida.

De les 230 empreses que hi havia a mitjans dels anys 90, només segueixen funcionant 26 d'elles. Afronten un futur incert pendents de les indemnitzacions, sentències del Tribunal Suprem i costosos trasllats, sota la pressió d'una propietat immisericorde i la comprensible indiferència de l'administració.

Cada un dels locals que hem descobert mentre fèiem el reportatge ens ha revelat una història de treball, d'il·lusions, de vegades d'angoixes, sempre protagonitzades pels seus personatges anònims que en molts casos se'ns han revelat com petits gegants del món productiu, herois quotidians treballant en silenci en les velles i belles naus de totxo cuit, gairebé uns outsiders en el món que vivim. Hem escoltat, narrades en primera persona, les petites aventures fabrils i humanes que amagaven les envellides portes, obertes milers de vegades cada matí i que, malauradament, aviat es tancaran per sempre.

Deixar un modest document gràfic i escrit d'aquesta petita ciutat i dels seus habitants ha representat per a nosaltres un autèntic privilegi."

Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv