Libera! denuncia els mercats ambulantsLibera! denuncia els mercats ambulants - SantsTV
 Reportatges 
Publica a Diaspora Web
04:38
Libera! denuncia els mercats ambulants


L'entitat animalista Libera! ha presentat diverses denúncies contra el maltractament d'animals domèstics en mercats ambulants setmanals en diversos punts de Catalunya dins la seva campanya 'Mercats Ètics', que vol copiar la fórmula de la Plataforma 'Rambles Ètiques' que va aconseguir el tancament de les parades de venda d'animals a les Rambles de Barcelona.

L'associació denuncia que molts animals són 'aixafats o asfixiats en minúscules gàbies' sota el sol o la pluja durant hores i amb 'clars símptomes de desmai o malaltia, a més de patir símptomes d'estrès, apatia, comportament agressiu o depressiu i alts índexs de mort'. Les denúncies s'han presentat als ajuntaments on se celebren aquests mercats i als serveis territorials corresponents de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural liderada per Josep Maria Pelegrí.

En els vídeos i fotos que han fet i presentat com a proves, Libera! mostra com conills, ànecs, pollets, gallines, porcs vietnamites i altres animals estan en condicions pèssimes. Per això l'entitat reclama que es compleixi la legislació actual, que inclou el decret del text refós de la Llei de Protecció dels Animals, el que regula els certamens i concentracions d'animals vius, i el procediment per demanar les autoritzacions per aquests esdeveniments, que depenen dels ajuntaments. A més, les pràctiques observades també incompleixen les normatives municipals de les localitats on s'han detectat.

Segons Rocío Thovar, coordinadora de la campanya, cada any es maltracten uns 400.000 animals en aquest tipus de comerç on són explotats de forma il·legal però consentida per l'administració.

Carles Soliva, advocat membre de la Comissió de Drets dels Animals del Col·legi d'Advocats de Barcelona ha destacat que, amb el nou decret que pretén aprovar el conseller Pelegrí, no caldrà ni demanar permís per instal·lar aquests tipus de mercats ambulants.

Leonardo Anselmi ha presentat les reivindicacions de ‘Mercats ètics' demanant el tancament o la reconversió d'aquest tipus de comerç, igual que es va fer a les Rambles barcelonines, que es faci marxa enrere en el decret que permetria aquesta activitat sense permís i que hi hagi un traspàs de competències seguint el criteri de 'el govern dels millors' anunciat pel president Artur Mas, ja que considera que, un conseller aficionat a la caça, que ha allargat la temporada on es permet caçar, que va proposar caçar amb arc i fletxes els senglars de Collserola i que en la seva primera entrevista a "La Vanguardia" va declarar que no li agradaven els animals, no és la millor persona per liderar una conselleria que ha de vetllar pels drets dels animals i pel compliment de les lleis del Parlament de Catalunya.

Tot i això, Leonardo Anselmi, enllaç polític de Libera!, ha dit que Catalunya és un 'exemple mundial' en la protecció dels animals, com amb la prohibició dels toros, l'exhibició d'animals als aparadors o la prohibició dels circs amb animals en molts municipis. Per això, ha dit que 'el prestigi comporta responsabilitats' per a seguir sent referent.

Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv