Les víctimes de la transició espanyolaLes víctimes de la transició espanyola - SantsTV
 Reportatges 
Publica a Diaspora Web
1:10:44
Les víctimes de la transició espanyola


La transició espanyola potser va ser modèlica, però no va ser pacífica. Des de la mort de Franco fins a les primeres eleccions democràtiques, és a dir, des del novembre de 1975 fins al juny de 1977, a Espanya van morir 60 persones a causa de la violència política.

En aquella època no només assassinaven els grups terroristes que encara ho fan -ETA i GRAPO-. Els grups d'ultradreta -que aleshores rebien el nom d'"incontrolados"- també mataven. Els dos extrems coincidien en un punt: fer tot el possible per impedir que Espanya arribés a la democràcia. Aquesta possibilitat, que hi hagués una involució en el procés, també era vista amb simpatia per elements vinculats a l'antic règim i membres de la cúpula militar.

Les forces d'ordre públic, com s'anomenava aleshores la policia i la Guàrdia Civil, dos cossos militaritzats, van passar d'un règim dictatorial en què la missió principal era la repressió, a un altre de predemocràtic que no acabaven d'entendre cap a on anava i pel qual no havien estat ni preparats ni dirigits. La conseqüència va ser que la major part de morts i ferits per la violència política en aquell període van ser causats pels agents policials. Igualment, com denunciava Amnistia Internacional en aquella època, les tortures i maltractaments a detinguts per raons polítiques sovintejaven a les comissaries.

El reportatge recull històries com la de Francisco Téllez, un obrer de Santa Coloma de Gramenet torturat durant tres dies per la Guàrdia Civil per la seva militància sindicalista, o la de José Antonio Martínez Soler, un periodista al qual els serveis secrets van segrestar, torturar i fins i tot van simular executar per haver publicat una informació que no els agradava.

A través de material audiovisual provinent de diverses televisions i de particulars, el reportatge recorda fets com la mort de cinc obrers a Vitòria per la policia; l'agressió dels ultradretans durant el viacrucis a Montejurra o els segrestos d'Antonio María Oriol Urquijo, conseller del Regne, i del general Emilio Villaescusa, president del Consell de Justícia Militar, per part dels GRAPO; l'assassinat dels cinc advocats laboralistes del carrer Atocha de Madrid; l'activitat terrorista de grups com ETA, GRAPO i els independentistes canaris del MPAIAC o les nombroses morts causades per les forces de seguretat en la repressió de manifestacions públiques i els episodis de "guerra bruta".

"Víctimes de la transició" és un reportatge de Santiago Torres i Lluís Montserrat, produït per Salvador Alemany.

Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv