Cercavila i pregó Festa Major de Sants 2012Cercavila i pregó Festa Major de Sants 2012 - SantsTV
 Notícies 
Publica a Diaspora Web
03:20
Cercavila i pregó Festa Major de Sants 2012


Memòria i reivindicació en el pregó de la Festa Major de Sants 2012

El pregó que ha donat inici a la Festa Major de Sants 2012 i que ha pronunciat Josep Fortuny acompanyat dels membres de la Companyia Elèctrica Dharma ha tingut temps per als records més íntims del barri i també per a les reivindicacions. Fortuny ha recordat quan la plaça Bonet i Muixí era la plaça Màlaga, ha recordat la casa de l'àvia, a la mateixa plaça, les converses al carrer i els jocs d'infant a la plaça, el xerric dels tramvies en entrar a les Cotxeres..."Aquests dies de festa major es recupera el carrer i la gent pot tornar a treure les cadires a fora", ha dit Fortuny, que també ha parlat de la seva relació amb el barri i amb la música.

Les reivindicacions han estat per una banda en el record del seu germà, Esteve Fortuny, per qui han donat suport a la plataforma que demana que al barri un carrer dugui el seu nom. Però en un caire més genèric també hi ha hagut lloc per a les reivindicacions socials i nacionals, de país. "Ara més que mai ens cal tornar a dir nosaltres, nosaltres no som del seu món --ha dit referint-se a les classes poderoses- en volem un altre i el volem ara". La música ha acompanyat, s'ha solapat i ha ballat amb les paraules de Fortuny i el pregó ha acabat amb un concert popurri de cançons tradicionals catalanes.

Previament, un cercavila amb els Gegants de Sants, els gegantons del Carrer de Sants i Vallespir, i la Banda del Triangle de Sants han recorregut els carrers del barri fins al parc de l'Espanya Industrial, on els esperaven els veïns i veïnes per escoltar les paraules que han donat inici a aquesta Festa Major així com també ho han fet alguns representants polítics, a qui, tot i les reivindicacions del text, ha agradat el pregó. De fet, Jordi Martí, regidor del Districte de Sants-Montjuïc, ha manifestat que dóna suport a la iniciativa de donar el nom d'Esteve Fortuny a un carrer del barri tot i que considera que no serà d'avui per demà que s'aconsegueixi, sinó que serà qüestió de temps perquè no està només en mans del Districte de Sants-Montjuïc.

"Hi havia molta gent, ens ha acompanyat el temps tot i que fa molta calor, i m'ha semblat molt bé", comentava Josep Sicart, diputat per CiU al Parlament de Catalunya a més de veí de Sants. Jordi Martí, líder del PSC a Barcelona, ha comentat que "ha estat un pregó entranyable, l'Elèctirca Dharma és un grup que per molts és un paisatge sonor que ens ha acompanyat tota la vida i la veritat és que han fet un pregó molt bonic". "A mi m'ha semblat molt bé que un grup santsenc faci aquest pregó, em sembla molt important i interessant perquè dóna un aire molt més jove, encara que sigui un grup gran, a la festa major", ha opinat per la seva banda Joan Sanromà, conseller d'ICV al Districte de Sants-Montjuïc. Jordi Sunñé, conseller d'ERC al Districte, ha dit: "sempre ens fa molta il·lusió començar la festa i més en aquest cas que són gent del barri".

També el president de la Federació de Carrers de la Festa Major de Sants s'ha mostrat satisfet amb el pregó, tot i que confessa que s'ha emocionat en el moment en què li ha tocat parlar i no ha pogut dir al públic tot el que hagués volgut. "Crec que han estat molt bé, han fet un repàs molt maco i molt emotiu", opina també Josep Espín, president de la FAECH. Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, ha volgut posar de relleu, a més, l'alta participació de festes com la de Sants i del món associatiu dels nostres barris en general: "Hi ha molt bona participació i tot i la crisi anem demostrant la vitalitat del món associatiu" .

Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv