Dia Internacional anti Chevron: concentració a Barcelona. Via @SicomTelevisionDia Internacional anti Chevron: concentració a Barcelona. Via @SicomTelevision - SantsTV
 Notícies 
Publica a Diaspora Web
Dia Internacional anti Chevron: concentració a Barcelona. Via @SicomTelevision


El Front de Defensa de la Amazonía equatoriana va anunciar la convocatòria a el 'Dia Internacional Anti-Chevron', per al 21 de maig, per part de col·lectius socials de diversos països del món que són víctimes de la geganta petroliera ( https://www.youtube.com/watch?v=5swo1wtfdtq )
Aquesta acció forma part del llarg litigi que camperols i indígenes equatorians mantenen amb la petroliera pels danys ambientals causats en la Amazonía equatoriana durant el temps en què va operar en aquesta zona, entre 1964 i 1992.
Chevron està condemnada a pagar una indemnització de 9.500 milions de dòlars, després de "rebaixar-li" una altra sentència de 19mil milions; la petroliera nord-americana intenta evadir les seves responsabilitats a Equador i en altres parts del món on també ha estat imputada de causar danys ambientals i socials.
Per això, el Front de Defensa de la Amazonía ha aconseguit unir als col·lectius afectats per l'acció de la petroliera, va assenyalar l'advocat Pablo Fajardo, que representa als demandants equatorians.
La iniciativa 'tracta d'unir a les víctimes de Chevron a tot el món. Normalment, on està Chevron hi ha problemes, hi ha violacions dels drets humans'.
A més del Front de Defensa de la Amazonía equatoriana, s'han sumat a aquesta campanya internacional la Confederació Mapuche de Neuquén (Argentina), la Xarxa Ambiental de Richmond (Estats Units), el Centre de Recursos de la Terra (Nigèria) i les comunitats de la Regió de Vasluí (Romania).
Fajardo va explicar que aquests grups han format una 'Xarxa internacional de víctimes de *Chevron', que ja ha rebut el suport de més de 150 organitzacions socials d'Amèrica, Europa i Àsia.
L'advocat va indicar que s'ha decidit convocar a la protesta internacional el 21 de maig, a causa que Chevron, normalment 'realitza la seva Assemblea d'Accionistes en el mes de maig de cada any, a la seva seu de Sant Ramón, Califòrnia (EUA)'.
No obstant això, la petroliera, va explicar Fajardo, 'va decidir aquesta vegada no realitzar l'Assemblea d'Accionistes a Califòrnia, sinó traslladar-la a la petita ciutat de Midland, que està a Texas, enmig del desert', per evitar les protestes que se solen donar a la seu de Sant Ramón.
'Chevron està fugint al desert per no escoltar a les víctimes d'Equador i d'altres parts del món', va assegurar, i per aquesta raó l'acció de protesta es realitzarà el 21 de maig a diverses ciutats del món.
S'organitzaran accions en ciutats com Richmond, Buenos Aires, Madrid i Barcelona, a més de Quito, i en països com Romania i Nigèria i en altres parts del món.
L'anunci de el 'Dia Internacional Anti-Chevron' es va efectuar durant un acte organitzat pel Front de Defensa de la Amazonía en el pou 'Lago Agrio 1″, el primer que va perforar la petroliera a Equador, situat a la província amazònica de Sucumbiu-vos: 'fa més de 45 anys en aquest lloc va començar el pitjor crim contra la humanitat causat per una empresa petroliera'.
En el pou Lago Agrio 1 Chevron va extreure el seu primer barril de petroli d'Equador i aquí va començar la devastació de la Amazonía nord del país, el crim contra els seus pobles indígenes i el dany ambiental.
La Chevron va canviar el seu nom de Texaco. El documental " texaco-tóxico-texaco" , projectat en Langreo, il·lustra part del dany ambiental més greu de totes les petrolieres.
En 2011 Chevron Espanya va ser venuda a CEPSA, amb l'acord de vendre productes Texaco. Precisament en 2011 CEPSA va ser comprada íntegrament per *IPIC, de l'emirat d'Abu Dhabi. (així que el nom "compañia espanyola de petrolis" és totalment inadequat).

 El Temps 
Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv