La Sareb és nostra #LaSAREBesNuestra Via @PAH_BCNLa Sareb és nostra #LaSAREBesNuestra Via @PAH_BCN - SantsTV
 Reportatges 
Publica a Diaspora Web
La Sareb és nostra #LaSAREBesNuestra Via @PAH_BCN


Avui llancem una crida a l'acció: la campanya "la Sareb és nostra" per destapar una estafa, per denunciar que continua l'espoli de l'habitatge que hauria de ser nostra, dels ciutadans, pagada amb diners de totes però utilitzada per especular i enriquir a uns pocs.

Com bé sabem totes, la bombolla immobiliària va esclatar el 2008. Encara que el govern deia que teníem «el sistema financer més sòlid de la comunitat internacional», aviat es van fer visibles les esquerdes.

Entre 2010 i 2012, l'estat espanyol va injectar més de 61 milions d'euros de diners públics - dels nostres diners - per rescatar la banca. Teníem 45 caixes d'estalvis i 8 bancs abans de la crisi. Ara, després de fusions i reestructuracions, tenim 2 caixes d'estalvis i 15 bancs.

El resultat ha estat una concentració de capital en mans de pocs. L'objectiu principal de la nacionalització de diverses entitats - Catalunya Caixa, Bankia, Unnim, Nueva Caja Galicia, Banc de València - no ha estat el bé comú o el benefici dels ciutadans si no el benefici de la banca.

Per exemple, després del rescat vam veure com BBVA va comprar a Unnim per un euro el 2011, i La Caixa es va quedar amb el Banc de València pel mateix preu en 2012. El robatori segueix fins avui. Amb la venda de Catalunya Caixa a BBVA hem perdut 12.000 milions d'euros. I estem a l'espera de veure el que perdrem amb la venda de Bankia.
En altres paraules: gràcies a la butxaca de la ciutadania, els rics s'estan fent més rics, mentre que nosaltres, la gent del carrer, vivim l'austeritat, les retallades i els desnonaments, entre altres mals, per assegurar que paguem nosaltres pel rescat.
Les pèrdues són de tots, i els guanys de molt, molt pocs.

Part del procés de "netejar" o "sanejar" el sistema financer ha estat la creació de la Sareb. La Sareb és coneguda com el banc dolent, però en realitat és una immobiliària de "actius tòxics" amb les despulles de la bombolla immobiliària, de les entitats rescatades amb diners públics. Aquests "actius tòxics" són habitatges acabats o mitjà acabades sense vendre i el deute de promotors i constructores fallides.

Amb més de 106.000 propietats, la Sareb és la immobiliària més gran d'Europa. A sobre, és una entitat que és 45% pública mentre l'altre 55% és de les entitats rescatades (de manera que la major part dels seus diners també és de totes). Però en comptes de garantir el dret a l'habitatge per a centenars de milers de ciutadans que es troben al carrer, el seu objectiu és vendre els seus actius amb un 15% de benefici abans de 2027.

Gràcies a la pressió ciutadana, la Sareb ha cedit 2.000 habitatges a les comunitats autònomes en 2014. Però diem que és massa tard, i sobretot massa poc. 2.000 habitatges només són el 2% de tots els habitatges que tenen.

'Les volem totes!

En comptes de rescatar la gent, es va rescatar a la banca amb els nostres diners. Estem patint retallades en educació, sanitat i altres serveis públics per assegurar el pagament del rescat.
Denunciem això com un espoli, i amb aquest objectiu vam llançar la campanya "la Sareb és nostra", per reprendre el que és nostre.

Davant d'aquesta situació, la campanya de l'Obra Social de la PAH es basa en la mobilització i autoorganització, sent conscients que només organitzades i amb suport mutu podem plantar cara a la injsuticia que suposa l'acumulació d'habitatge buit juntament amb el drama dels desnonaments , recuperat així aquests habitatges que són nostres i que la banca amb la inseparable ajuda del govern ens ha arrabassat. Hem reallotjat fins al moment a unes 3.000 persones i recuperat prop de 40 edificis, dels quals 18 són propietat de la Sareb, que a més es nega a escoltar a les famílies que vivien en ells.

D'aquests blocs gairebé 40 blocs comptem amb importants victòries, els dos casos més evidents, les cessions de la Sareb a la Generalitat del Bloc Gràcia (Sabadell) i el Bloc Bages 2 (Manresa). Els dos blocs estan en procés de signar contractes de lloguer social per a 3 anys per a les famílies que els estan ocupant, 40 en el Bloc Gràcia i 17 en el Bloc Bages 2. Victòries sense precedents que ens ajuden a seguir sabent que SI ES POT.

La PAH ha utilitzat totes les vies possibles. 136 ajuntaments de Catalunya han aprovat la Moció de l'Pah per multar els Bancs que acumulen habitatge buit i no li donen a ella un ús social, i al juny el Parlament de Catalunya va aprovar la ILP de les PAHs Catalanes, on també s'exigeix ​​la mobilització de l'habitatge buida per a un ús social. Ara amb les Exigències PAH interpel·lem als partits perquè apruben una llei que d'una vegada per totes acabi amb aquesta injustícia. I ara, a més, interpel·lem a la Sareb i els seus responsables polítics i econòmics a què ens escoltin i cedeixin a les persones, als que ja les hem pagat, els habitatges buits com mostra el mapa tenen per tot el territori espanyol.

Exigim als grans propietaris d'habitatge, en particular a la Sareb, buida la seva mobilització urgent i que l'habitatge respongui bàsicament a la seva funció social, és impossible entendre que després dels milers de milions de rescat públic a la banca, aquesta segueixi maltractant les persones que necessiten una resposta habitacional, és inadmissible que la Sareb segueixi actuant com si d'una màfia es tractés, amb total impunitat i sense respectar els drets humans.

Per això avui llancem la campanya la Sareb és nostra. En aquesta campanya fem publica la pàgina web: www.lasarebesnuestra.com. En ella hem mapejat unes 30.000 habitatges de la Sareb usant informació de les immobiliàries que gestionen els seus actius una bona part d'habitatges de la Sareb. Mentre no veiem indici de resposta per part de la Sareb ni la banca en general, creiem que és la nostra obligació compartir les nostres eines, perquè sigui la gent organitzada qui de resposta a aquesta situció.

Les quatre entitats que gestionen els actius de la Sareb, tres d'elles fons d'inversió nord-americanes, estan beneficiant directament del rescat a la banca, mentre que nosaltres, la gent del carrer, vam pagar el compte. I mentre que patim més de mig milió d'execucions hipotecàries i centenars de milers de desnonaments, menys que el 2% del parc immobilari a l'estat espanyol aquesta dedicat a l'habitatge social.

Atès que ja ho hem pagat els ciutadans, exigim que l'habitatge de la Sareb serveixi NO per a l'especulació però perquè visqui la gent. Prou especulació, volem habitatge digne per a totes. Un parc d'habitatge en mans de la ciutadania, amb lloguers estables i assequibles.

http://lasarebesnuestra.com

 El Temps 
Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv