Milà, resistència a la muntanya. Via @NebraskaProducMilà, resistència a la muntanya. Via @NebraskaProduc - SantsTV
 Reportatges 
Publica a Diaspora Web
1:04:57
Milà, resistència a la muntanya. Via @NebraskaProduc


Avui (16/04/202) ha mort Josep Milà, alpinista compromès a qui el franquisme li va treure la llicència de per vida perquè va deixar senyeres a cims dels Pirineus. Ell, però, va desobeir i va seguir fent muntanya.

"Milà, resistència a la muntanya" és un documental - homenatge a la figura de Josep Milà i Atzet, pagès vilafranquí nascut el 21 de desembre de 1921. En Josep Milà és història viva de l'excursionisme català de postguerra.

Es va enamorar de la muntanya durant la guerra civil, on hi va participar com a voluntari al cos de muntanya de la Columna Durruti al Pirineu lleidatà. Quan va acabar la Guerra Civil, sense haver complert els 18 anys, va passar uns mesos al camp de concentració francès de Vernet de Ariege.

L'any 1949 durant unes ascensions a diferents cims del Pirineu va tenir una topada amb uns falangistes de Barcelona i va ser apallissat, detingut i jutjat per haver deixat targetes amb la senyera i estrofes dels segadors, dalt de diferents cims dels Pirineus. És per aquest fet que la Federación Española de Montañismo el va expulsar a perpetuïtat de qualsevol entitat excursionista.

Això volia dir que no podia obtenir llicències federatives per escalar muntanyes fora de l'estat espanyol. No obstant això, l'any 1961 va pujar per primera vegada el Montblanc, i l'any 1962 el Cerví.

També va acabar fent muntanya a més de 150 països de tots els continents del món, pujant els cims més alts de tots els països d'Europa.

Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv