Presentació de la novel·la històrica Presentació de la novel·la històrica
 Reportatges 
Publica a Diaspora Web
1:12:40
Presentació de la novel·la històrica "Por hacer tu muerte compañía" Via @EscolaArcadia


Albert Villanueva, veí de Gavà i professor de Secundària a l'escola Sagrada Família de Viladecans, acaba de publicar la novel·la "Por hacer a tu muerte compañía', que parla de records i de passats. "A l'estiu de 2017 em vaig posar a la feina amb un projecte pel qual havia fet la investigació feia 8 o 9 anys i que dormia en un calaix: una novel·la. Ha estat un any de dur treball, però en el qual he gaudit moltíssim", reconeix l'autor.

Villanueva, ha pretès unir a la novel·la, tres èpoques que des de sempre l'han fascinat. La primera és el Gavà dels anys 20 i 30, amb l'American Lake de l'Artur Costa com a eix central. "Aquell parc que volia convertir-se en el Montecarlo català, amb el llac, l'hotel, el casino, el restaurant, el tren... Sempre m'ha semblat una cosa impensable per a aquells anys", diu l'autor.

El segon moment històric que sempre el va cridar l'atenció va ser el del pistolerisme i els moviments anarquistes que en aquells anys van tenyir de sang Barcelona. "En aquella època apareixen també els primers moviments independentistes", recorda.

I el tercer, és l'època de la seva infància i joventut. "Aquella època de la qual enyoro la vida de barri al carrer, els jocs, les experiències... I la influència que va començar a tenir en mi la música rock", assegura.

"Així doncs, per lligar aquests tres moments vaig idear la trama de l'obra", explica. Julia Rovira torna a Gavà 20 anys després i comença a treballar al Centre d'Història de la ciutat. Sempre ha trobat a faltar a l'avi que no va conèixer, a l'avi que va morir cinc dies abans del naixement del seu pare. Aquesta absència sempre l'ha mortificat i la imatge que guarda d'ell és la que la seva família li va conformar a força de records.

Però un dia, en el seu nou treball descobreix una foto on apareix el seu avi al costat de Francesc Macià. I aquella troballa desencadenarà una investigació que li permetrà conèixer realment a aquell jove idealista dels anys 20. "La novel·la es mou en dos plànols: la investigació de Julia en el present i la vida de Martí, l'avi de la protagonista, en el passat", diu Villanueva.

A poc a poc, Julia anirà descobrint un avi molt diferent al que li havien fet conèixer i que, unes vegades per principis i unes altres per necessitat, es va veure implicat en els moviments anarquistes i independentistes d'aquells anys. Al mateix temps, Julia anirà recuperant la infància i la joventut que va deixar abandonades quan va marxar de la ciutat.


Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv