Si et diuen que va caure a Rojava [=Si te dicen que caí en Rojava] (Cas)Si et diuen que va caure a Rojava [=Si te dicen que caí en Rojava] (Cas) - SantsTV
 Reportatges 
Publica a Diaspora Web
57:46
Si et diuen que va caure a Rojava [=Si te dicen que caí en Rojava] (Cas)


Voluntaris internacionals contra l'Estat Islàmic

A partir de 2015, milers de voluntaris occidentals van viatjar a Rojava i Sinjar (a Síria i l'Iraq) per combatre l'Estat Islàmic de la banda de les milícies kurdes YPG i YBS. I entre ells, un centenar llarg d'espanyols. Aquell escenari va reunir sovint en les mateixes files a anarquistes, comunistes, creuats i militants de l'Alt-Right. El que la Guerra Civil i la ideologia va separar, el va unir el Daesh.

La majoria d'ells van tornar a Europa després de servir sis mesos en la guerrilla. D'altres, van tornar al tauler de batalla siro-iraquiana intermitentment i alguns es van quedar i encara segueixen combatent. En Sinjar, la zona yazidí de l'Iraq, hi ha presència estable d'espanyols des que es va crear la unitat internacional de les YBS.

Aquest treball és un document únic on es descriuen les dificultats a què van haver de fer front aquests voluntaris tant al Kurdistan de l'Iraq o a Síria, com al seu retorn a Europa, on van patir i encara s'enfronten a investigacions judicials i descrèdit social. Era una situació insòlita perquè, d'una banda, es denunciaven les atrocitats del Daesh i de l'altra, es perseguia als que van decidir anar a combatre al gihadisme. L'Audiència Nacional, per exemple, va intentar imputar més de seixanta homicidis al franctirador gallec Arges Artiaga. Dos voluntaris de Reconstrucció Comunista van arribar fins i tot a ser processats.

Enllaç a pàgines oficials del programa RNtv:
Web: http://rojoynegrotv.org
Canal YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCAdtgt5slNceh_0z2dQqpLw
Twitter: https://twitter.com/rojoynegrotv
Facebook: https://www.facebook.com/Rojo-y-Negro-TV


Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv