Indomables. Una història de Mujeres Libres (Cas)Indomables. Una història de Mujeres Libres (Cas) - SantsTV
 Reportatges 
Publica a Diaspora Web
1:01:52
Indomables. Una història de Mujeres Libres (Cas)


De la presentació del documental:

Indomables és la darrera producció de ZerikusiA. Amb aquesta feina volem portar a primer pla una altra part de la nostra història, la que explica l'experiència de Mujeres Libres.

 Mujeres libres va ser una organització autònoma, aliena a les estructures de qualsevol òrgan del moviment llibertari. Sense renunciar a les arrels anarquistes van practicar un feminisme obrer. Es van marcar com a objectiu preparar les dones per poder participar en primera persona a la revolució llibertària. És a dir, volien formar les dones, que patien unes taxes d'analfabetisme elevades i atreure-les al moviment llibertari. Van haver de lluitar contra una cultura d'arrel catòlica profunda i, el més dolorós, contra la indiferència quan no menyspreu dels seus companys i companyes llibertàries. Tot i arribar a comptar amb més de 20.000 afiliades només a la zona republicana, mai van ser admeses com a part integrant del Consejo General del Movimiento Libertario. Amb aquest documental hem intentat esbrinar què pensaven, quin era el seu plantejament polític i com van desenvolupar la feina.

Per aconseguir-ho ens hem entrevistat amb dos protagonistes directes d'aquesta història, la Conchita Liaño i la Sara Berenguer. Totes dues van prendre part activa i en primera línia els gloriosos dies de Juliol del 36. Ambdues amb un bagatge polític i humà considerable.
 D'altra banda, ens hem entrevistat amb escriptores i historiadores com Laura Vicente que ens han posat en antecedents. També ens hem entrevistat amb Martha Ackersberg, professora de l'Smith College de Massachusetts i autora del llibre Mujeres Libres de España, que ens apropa a la situació política dels primers anys 30 i al cabal humà de Mujeres Libres. Així mateix, hem estat amb un dels grups que mantenen el llegat de les dones: Dones Lliures D?Alacant, un grup de dones de CGT que es reivindica anarkofeminista. Comptem també amb la presència poètica i compromesa amb el feminisme actual de l'escriptora Llum Quiñonero.

Per fer més comprensible el missatge de les nostres protagonistes hem recreat escenes amb actrius arribant a reproduir un míting en un teatre. A més ens hem portat des d'on sigui que estigui a l'esperit de Lucia Sánchez Saornil, que ens ajuda a explicar la història.


Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv