Presentació del lllibre «Dos años entre los bolcheviques y otros textos sobre la URSS» d'Helios Gómez. Via @BoloixJosepPresentació del lllibre «Dos años entre los bolcheviques y otros textos sobre la URSS» d'Helios Gómez. Via @BoloixJosep - SantsTV
 Reportatges 
Publica a Diaspora Web
1:06:53
Presentació del lllibre «Dos años entre los bolcheviques y otros textos sobre la URSS» d'Helios Gómez. Via @BoloixJosep


Helios Gómez: «Dos años entre los bolcheviques y otros textos sobre la URSS» (edició d'Esther Lázaro Sanz).

Presentació del llibre a càrrec d'Esther Lázaro Sanz i Gabriel Gómez (fill d'Helios Gómez).

                                                          *  *  *

Helios Gómez (Sevilla, 1905-Barcelona, 1956) fue un artista revolucionario que destacó como pintor y dibujante, además de como militante anarquista. Exiliado en Europa durante la dictadura de Primo de Rivera, se formó en las corrientes vanguardistas de los años veinte y regresó a España con la proclamación de la Segunda República. En la década de 1930 trabajó en la prensa catalana y se pasó a las filas comunistas. Publicó álbumes como «Días de ira» o «Viva Octubre». 

Durante la guerra civil, fue comisario político y luchó en varios frentes. En 1937 volvió a integrarse en el movimiento libertario. Se exilió en 1939 y conoció los campos de concentración franceses y del norte de África, para volver a España en 1942. Tras años encarcelado en la Modelo, donde pintó «La Capilla Gitana», murió en Barcelona en 1956. Póstumamente, en 2006, se publicó su obra poética.

                                                          *  *  *

Esther Lázaro Sanz (Terrassa, 10 de gener de 1991) és investigadora, dramaturga, actriu, documentalista i editora literària. Treballa en línies de recerca i creació sobre memòria històrica. És doctora en Filologia, especialitzada en literatura dramàtica contemporània i en la literatura i el teatre de l'exili republicà de 1939. Compagina la investigació acadèmica amb la creació artística i la gestió de projectes culturals i editorials.

Graduada en Llengua i Literatura espanyoles per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), cursa el Màster en Estudis Teatrals de l'Institut del Teatre i la UAB. Doctora Internacional en Filologia Espanyola per la UAB, amb la tesi «"Nací para escribir teatro". Presentación y estudio de la obra dramática inédita de Max Aub», ha estat guardonada amb el Premi Extraordinari de Doctorat 2019. Artísticament es forma també en interpretació i en dramatúrgia, amb el profesor de l'Institut del Teatre de Barcelona i director teatral José Sanchis Sinisterra, i en cant líric al Conservatori de Terrassa.


Llicència de Creative Commons
SantsTV és una televisió dels moviments socials de Sants, en funcionament des del 4 d'agost del 2006. SantsTV està subjecta a una Llicència de Creative Commons i ha estat creat amb programari lliure fet per Morintsol, i es nodreix tant del contingut enviat pels usuaris així com per enviades per membres del col·lectiu, col·laboradores o amigues. Cada autor/a es responsabilitza de les seves obres. En cas de detectar algun contingut que vulneri algun dret sobre les persones o sobre algun altre dret emparat per la llei, aviseu-nos per tal de poder retirar dit contingut si així s'escau. Podeu contactar amb nosaltres a contacte@sants.tv